ANACEC participă la Reuniunea Anuală a Rețelei EQAVET 2025 privind Învățământul și Formarea Profesională
Varșovia, Polonia | 12–13 iunie 2025 — Republica Moldova, reprezentată de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), a participat la Reuniunea Anuală a Rețelei EQAVET 2025, desfășurată la Varșovia, Polonia. Evenimentul a reunit 64 de participanți din 32 de țări, inclusiv 25 de state membre ale UE și 7 țări non-UE, care activează în domeniul asigurării calității în învățământul și formarea profesională (VET).
Găzduită de Polonia, reuniunea a adus împreună actori-cheie din punctele naționale de referință ale UE, Comisia Europeană, Fundația Europeană de Formare (ETF), Cedefop și experți tematici, pentru a explora cele mai recente evoluții, instrumente și inițiative din domeniul educației și formării profesionale.
Pe parcursul evenimentului, Polonia a prezentat măsurile naționale adoptate pentru îmbunătățirea calității, relevanței și eficienței sistemului său de formare profesională. Participanții au avut ocazia să învețe din inițiativele implementate de patru state membre, să participe la discuții interactive și să stabilească contacte cu colegi din întreaga Europă.
Printre momentele-cheie s-au numărat actualizările de politici oferite de Comisia Europeană privind Uniunea Competențelor, Planul de acțiune pentru competențe de bază, Planul strategic pentru educația STEM, Europass Mobility și Learning Lab. Fundația Europeană de Formare a prezentat actualizări privind instrumentul său de diagnosticare pentru autoevaluare, precum și instrumentul ISATCOVE, în timp ce Cedefop a oferit perspective privind calitatea în VET continuu (CVET) și competențele-cheie în VET inițial (IVET). OCDE a prezentat cercetări referitoare la utilizarea inteligenței artificiale în dezvoltarea curriculumului și calificărilor, inclusiv sprijinul pentru elevii neurodivergenți în VET.
Secretariatul EQAVET a încheiat reuniunea cu o prezentare a activităților de învățare reciprocă și de comunicare desfășurate în cadrul rețelei începând cu luna iunie 2024, precum și reflecții asupra primului ciclu de evaluări inter-pere la nivel de sistem desfășurat în perioada 2022–2023.
Participarea ANACEC reflectă angajamentul Republicii Moldova de a se alinia la standardele europene în domeniul asigurării calității și de a consolida eficiența sistemului său de învățământ profesional.